Dr. Răzvan Boberis este medic dentist specialist și CEO la Clinica 32 din București. 

Clinica 32 este una dintre clinicile cele mai deschise în adoptarea noilor tehnologii din domeniul stomatologiei. Atunci când avem noutăți, ne place să le prezentăm la Clinica 32, pentru că știm că vom primi feedback real.

Una dintre noutățile tehnologice din Clinica 32 o reprezintă mașina automată de spălat și dezinfectat instrumentar stomatologic. Dacă în țările occidentale mașinile de spălat și dezinfectat instrumentar sunt utilizate de mult timp, în România clinicile care au astfel de dispozitive medicale sunt puține la număr și fac o adevărată muncă de pionierat în acest domeniu. Clinica 32 este un centru stomatologic care a îmbrățișat rapid tehnologia modernă în fluxul cabinetului, lucru pentru care le suntem recunoscători și îi felicităm.

Iată mai jos unele detalii despre ce înseamnă o mașină automată de spălat și dezinfectat instrumentar într-o clinică stomatologică din perspectiva unui medic dentist și CEO la o clinică stomatologică renumită – Dr. Răzvan Boberis.

Dr. Răzvan Boberis, Clinica 32, Bucuresti

Care a fost primul dumneavoastră gând când ați auzit prima dată de o mașină de spălat și dezinfectat instrumentar?
Primul gând a fost de a spăla mult mai bine toate instrumentele. Văzusem acasă ce înseamnă mașina de spălat vase și știam că instrumentele nu se pot curăța manual la fel de bine precum la o mașină. De aceea am decis că și la clinică vom folosi un dispozitiv medical automatizat, complet tehnologizat, care să spele, să dezinfecteze și să usuce instrumentele stomatologice prin cicluri complet validate tehnologic.

Ați mai avut o astfel de mașină de spălat și dezinfectat instrumentar? Care a fost experiența dumneavoastră cu mașina anterioară?
Da, am avut și avem în Clinica din Scărlătescu încă de la început, însă timpul de spălare este mai lung, cam 2 ore și 30 minute. La mașina automata de spălat și dezinfectat instrumente Hydrim de la SciCan timpul de procesare este de o oră.

Cât de mulțumiți sunteți de ceea ce face mașina automată de spălat și dezinfectat instrumentar în clinica dumneavoastră?
Sunt extrem de mulțumit, instrumentele sunt curățate perfect, arată “ca noi” și se și mențin mai bine, deoarece stau în contact cu soluțiile de curățare exact cât e necesar, nu mai există riscul să le uite cineva prin cutia cu soluție. Dezinfectarea se realizează termic, instrumentele sunt ținute la peste 90 de grade Celsius timp de 5 minute și astfel se realizează o dezinfectare temeinică, sigură și blândă pentru instrumente.

E ceva ce nu vă place la mașina de spălat?
NU. Totuși, dacă chiar vreți ceva, trebuie puțin mai mult instrumentar, deoarece crește timpul de pregătire cu aproximativ 1 oră.

Dacă ați fi inginer, ce ați îmbunătăți la această mașină automată de spălat și dezinfectat instrumente stomatologice? Luând în considerare și experiențele dumneavoastră de medic stomatolog și CEO.
Nu am ce să îmbunănățesc. Un compartiment separat care să curețe și instrumente mici, freze, șuruburi cu ultrasunete este foarte bun.

Cum ați integrat mașina în fluxul din cabinet?

Este parte integrantă din circuitul de sterilizare încă de la început.

Ce fac asistentele dumneavoastră acum, că nu mai trebuie să spele manual și să dezinfecteze instrumentele stomatologice reutilizabile?
Asistentele au mai mult timp să se organizeze pentru a avea tot ce trebuie pentru pacienți. Nu mai este necesară o persoană suplimentară pentru a spăla instrumente. Asistentele își alocă timpul salvat pentru o mai bună interacțiune cu pacienții și pentru alte proiecte care aduc valoare Clinicii 32.

Ați observat o îmbunătățire a dinamicii de lucru după integrare în clinică a mașinii de spălat și dezinfectat?
Da, în afară de faptul că instrumentele arată impecabil, avem și timp de organizare mai mult.

Mai procesați manual instrumentar? Ce instrumente și de ce le procesați manual?
Da, uneori când avem operații identice una dupa alta, mai specifice și există o singură trusă pentru ele.

Ați recomanda mașina de spălat și dezinfectat altor colegi de-ai dumneavoastră, medici stomatologi?
Da, nu este doar o recomandare, este chiar o necesitate dacă își doresc un standard înalt de servicii stomatologice.

Mai e ceva ce doriți să ne transmiteți nouă sau altor medici despre mașina automată de spălat și dezinfectat Hydrim?
Mașina automată de spălat și dezinfectat termic instrumentele stomatologice reprezintă un standard de calitate pentru o clinică stomatologică.
Razvan Boberis, Constantin Stan, Clinica 32, București