Dr. Bogdan Arion este medic dentist, specialist în chirurgie dento-alveolară.

Realizează tratamente de regenerare osoasă și tisulară ghidată, adiții/augmentări osoase, sinus lifting și implantologie orală. Dr. Bogdan Arion administrează Dent Arion și operează în mai multe clinici prestigioase din Moldova și Bucovina. Practica medicală este dedicată domeniului chirurgical, pe care o perfecționează încontinuu prin participarea la congrese și evenimente dedicate chirurgiei orale atât în țară, cât și în străinătate.

Medicul Bogdan Arion utilizează de mulți ani recoltatoarele de os autolog Meta și este un doctor de la care primim întotdeauna feedback real. Este motivul pentru care l-am rugat să ne răspundă la câteva întrebări despre colectarea de os cu recoltatoarele Meta și de ce Meta este întotdeauna prima opțiune când vine vorba de recoltarea de os în intervențiile stomatologice.
Dr. Bogdan Arion, medic specialist chirurgie dento-alveolara, Dentarion, Iasi
De ce este osul autolog preferat de dumneavoastră?
Osul autolog a fost, este și va rămâne standardul de aur în chirurgia orală. Înțelegerea manipulării acestor autotransplanturi osoase în chirurgia orală a evoluat foarte mult în ultimii ani, astfel că tehnicile de augumentare osoasă au devenit cu mult mai predictibile datorită atenției la detalii. Instrumentele fine și manipularea cu grijă a țesuturilor dure și moi fac diferența.

Folosiți și alt tip de os în adițiile osoase pe care le faceți, pe lângă osul autolog?
Mă amuz când primesc și de la colegi această întrebare: „Ce fel de OS mai folosești pentru a crește OS?” Doar osul nostru crește osul nostru. Osul e singurul țesut din organism care se regenerează la forma inițială, fără cicatrice, însă are nevoie de condiții optime și de celule osoase... proprii.
Folosesc din ce în ce mai puțin xenogrefa (os bovin) și mai mult în adițiile verticale la nivelul sinusului maxilar, pentru evitarea pneumatizării. În alte tehnici de adiție osoasă, cu toate că obții imobilizarea xenogrefei prin mai multe tehnici, nu consider că obții tot timpul același rezultat. Gradul de variabilitate m-a îndemnat în ultimii ani să renunț pas cu pas la alte tipuri de substituenți osoși.

Ați folosit și alte instrumente pentru recoltarea de os?
Am folosit multe instrumente, de la cele mai ieftine la cele mai scumpe. De la cele rotative, la instrumente de mână. De la cele de multiplă folosință, la cele de unică folosință.

Dacă da, de care ați folosit și care a fost experiența dumneavoastră cu ele?
Inițial am folosit recoltatoare de os rotative sub formă de cilindri colectori. M-am înțeles o perioadă bine cu ele, însă nu eram destul de productiv. În sensul că nu reușeam să profit suficient de osul cortical (rămâneau zone neutilizate), iar costurile utilizării erau destul de ridicate. Apoi, am trecut la instrumentele manuale de multiplă folosinta cu lame active din inox și am observat cu stupoare ca se inactivau imediat și greutatea lor era și destul de mare. Plus că designul mânerului nu e tocmai ergonomic. Apoi am trecut la recoltatoarele manuale single-use, însă am întâlnit 4 branduri care m-au dezamăgit.

Care sunt avantajele/diferențiatorii recoltatoarelor de os Meta față de alte recoltatoare din domeniu?
Recoltatorul de os Meta se diferențiază prin parte activă foarte ascuțită timp îndelungat în intervenția chirurgicală și design ergnomic prin curbura mânerului și greutatea mică a acestuia.

Cât de mulțumit sunteți de experiența pe care o aveți cu recoltatoarele de os Meta?
Eu în general sunt o persoană critică și desi prima experiență a fost una placută, am supus recoltatorul de la Meta la multe teste. Inclusiv cel al anduranței. Am reușit să recoltez aproape 2 rezervoare de os dintr-un bloc osos și partea taioasă tot mai era activă. Ce ne-am putea dori mai mult de la un recoltator?

De ce recomandați recoltatoarele de os Meta?
Cu toate că la început am fost sceptic, dat fiind eșecurile din trecut legate de recoltatoarele manuale, am zis că aceasta e ultima încercare. Și a fost una inspirată! Primul mare beneficiu este rapiditatea prin care reușesc să colectez o cantitate foarte mare de os! În plus, nu îmi mai obosește mâna pe mâner, pentru că a fost gândit ergonomic (nici prea mic, nici prea mare) și reusesc să nu mai fiu la fel de invaziv la nivelul corticalei osoase: recoltez în suprafață și nu doar orificii în profunzime (ca recoltatoarele rotative). Mânerul e din plastic și este ușor, iar capătul activ este mic și încape în unele zone unde nu reușeam să ajung cu alte scrappere.

Cum i-ați convinge în câteva cuvinte pe colegii dumneavoastră să utilizeze recoltatoarele de os Meta?
Am încercat cam tot ce este pe piață și momentan recoltatorul de os Meta mi-a oferit cele mai mari satisfacții. Un instrument activ și eficient ca acesta nu ar trebui să lipsească din „trusa” unui medic care lucrează cu osul autolog.