Deseori, când vorbim cu medicii prima dată despre firele noastre de sutură, prima întrebare este: "De care aveți?"

Iar primul nostru răspuns este: "De care aveți nevoie."

Pentru că da, în portofoliul Lant Dental regăsiți fire de sutură create special pentru stomatologi, de toate tipurile. Firele de sutură se aleg în primul rând în funcție de obișnuința medicului: cu ce a fost obișnuit medicul să sutureze în facultate, la cursurile la care a participat și apoi în cabinet. Uneori medicii aleg să schimbe tipul de fir folosit, dar schimbarea firului de sutură intervine rareori.

Firele de sutură se clasifică în funcție de tipul de materiale din care sunt făcute:

De asemenea, firele se clasifică și în funcție de numărul de fascicule din care este alcătuit firul: 
  • fire de sutură monofilament,
  • fire de sutură pseudo-monofilament și
  • fire de sutură multi-filament.



Firele de sutură resorbabile sunt din acid poliglicolic, acid poliglactinic, poli (p-dioxanonă)/PDO, acid co-policaprolactonă/PGCL.
Firele de sutură resorbabile pentru stomatologie sunt folosite în special în cazurile în care chirurgii au pacienți din altă țară și/sau pacienți care nu pot reveni în cabinet pentru scoaterea firelor post-intervenție la un anumit interval de zile. Cu toate acestea, sunt medici care le preferă chiar și atunci când recheamă pacienții în clinică la consult post-intervenție. Probabil depinde de preferința pe care o are chirurgul pentru un anumit tip de fir. Firele de sutură rămân astfel în cavitatea orală până se absorb în organism, "se topesc" prin hidroliză. În funcție de tipul de sutură resorbabil, acestea își reduc treptat tensiunea, urmând să se absoarbă complet în maxim 220 de zile (în cazul Monosorb). Mai jos sunt descrise firele de sutură resorbabile folosite în stomatologie, caracteristicile lor și beneficiile pentru fiecare în parte. 


PGA

Firele de sutură resorbabile din PGA – acid poliglicolic sintetic sunt indicate pentru utilizare în apropierea sau în ligarea țesutului moale, incluzând procedurile stomatologice sau oftalmologice. Nu sunt recomandate pentru procedurile cardiovasculare sau neurologice.
Sutura PGA provoacă o reacție inflamatorie minimă acută în țesuturi, care este urmată de absorbția treptată a suturii de către țesutul conjunctiv fibros.
Pierderea progresivă a tensiunii și în final absorbția suturilor resorbabile sintetice din acid poliglicolic are loc prin hidroliză, când polimerul se degradează în acid glicolic care este ulterior absorbit și metabolizat de către organism. Absorbția începe ca o pierdere a tensiunii fără pierderea apreciabilă a masei. Firele de sutură resorbabile din acid poliglicolic PGA păstrează aproximativ 75% din media tensiunii la sfârșitul celei de-a doua săptămâni post-suturare și mai mult de 35% la sfârșitul celei de-a treia săptămâni. Absorbția suturii este în esență completă între 50 și 90 de zile.

Neosorb (PGLA)
Firele de sutură resorbabile din PGLA – acid poliglactinic 910 sunt indicate pentru utilizarea în apropierea și/sau ligarea tisulară generală, inclusiv utilizarea în procedurile stomatologice sau oftalmologice. Nu sunt recomandate pentru procedurile cardiovasculare sau neurologice. Suturile resorbabile sintetice Neosorb PGLA provoacă o reacție inflamatorie minimă acută în țesuturi, care este urmată de absorbția treptată a suturii de către țesutul conjunctiv fibros.
Pierderea progresivă a rezistenței și în final absorbția suturilor resorbabile sintetice Neosorb PGLA se realizează prin hidroliză, unde polimerul se degradează în acizi glicolic și lactic, care sunt absorbiți și metabolizați ulterior în organism. Absorbția începe ca o pierdere a tensiunii fără pierderea apreciabilă a masei. Neosorb PGLA păstrează aproximativ 50% din media tensiunii la sfârșitul celei de-a 3-a săptămâni post-suturare. Absorbția suturii este în esență completă între 56-70 de zile.

Neosorb rapid (RPGLA)
Firele de sutură resorbabile Neosorb rapid sunt indicate pentru utilizarea în apropierea tisulară a pielii și a mucoaselor, chirurgie plastică, unde este necesară doar o susținere pe termen scurt a plăgilor. Nu sunt indicate pentru utilizare în procedurile de ligare, oftalmică, cardiovasculară sau neurologică. Firele de sutură resorbabile Neosorb rapid provoacă o reacție inflamatorie acută minimă în țesuturi, care este urmată de absorbția treptată a suturii de către țesutul conjunctiv fibros. Pierderea progresivă a tensiunii și în final absorbția suturilor sintetice Neosorb rapid se realizează prin hidroliză, unde polimerul se degradează în acizii glicolic și lactic, care sunt absorbiți și metabolizați ulterior în organism. Neosorb rapid păstrează aproximativ 50% din rezistența inițială la tensiune la 5 zile post-suturare. Toată rezistența inițială la tensiune se pierde în aproximativ 10 până la 14 zile. Absorbția este în esență completă în 42 de zile.

Monosorb
Firele de sutură sintetice, monofilament, resorbabile Monosorb sunt utilizate pentru apropierea și/sau ligarea țesuturilor moi generale, chiar și în microchirurgie și chirurgie oftalmică. Nu sunt indicate pentru utilizarea în țesuturile cardiovasculare sau ale sistemului nervos central. Suturile resorbabile sintetice monofilament Monosorb provoacă o reacție inflamatorie minimă care este urmată de dezvoltarea noului țesut conjunctiv fibros. Pierderea progresivă a tensiunii și în final absorbția suturii are loc prin hidroliză, unde polimerul se degradează în dioxid de carbon și apă care este ulterior absorbit și metabolizat de țesuturi. Absorbția începe ca o pierdere a rezistenței tensiunii fără pierderi semnificative de masă. Retenția suturii resorbabile Monosorb este de 65-70% din rezistența inițială la tensiune după 4 săptămâni și de 50-60% după 6 săptămâni. Absorbția suturii este, în esență, finalizată după o perioadă de 180-220 de zile.

Monofast
Firele de sutură sintetice, monofilament, resorbabile sunt indicate în apropierea și/sau ligarea țesuturilor moi generale. Nu sunt indicate pentru utilizarea în țesuturi cardiovasculare ale sistemului nervos central, microchirurgie și chirurgie oftalmică. Suturile resorbabile sintetice monofilament Monofast provoacă o reacție minimală de inflamare care este urmată de dezvoltarea noului țesut conjunctiv fibros. Pierderea progresivă a tensiunii și în final absorbția suturii are loc prin hidroliză, unde polimerul se degradează în acidul adipic care este ulterior absorbit și metabolizat de țesuturi. Absorbția începe ca o pierdere a rezistenței tensiunii fără pierderea apreciabilă a masei. Retenția suturii Monofast este de 68-78% din rezistența inițială la tensiune după prima săptămână și de aproximativ 30% după sfârșitul celei de-a doua săptămâni. Absorbția suturii este în esență realizată după o perioadă de 90-110 zile. Rezistența sa inițială la tensiune este în esență pierdută la 28 de zile după suturare.



Firele de sutură neresorbabile folosite în stomatologie sunt din PTFE, polipropilenă, poliamidă, poliester și mătase.
Firele de sutură neresorbabile trebuie îndepărtate la un anumit număr de zile post-intervenție, în funcție de decizia medicului. Spre deosebire de firele resorbabile, firele neresorbabile nu pierd din tensiune.

Suturi din PTFE Profimed/politetrafluoroetilenă

Profimed-PTFE este o sutură chirurgicală monofilament sterilă neresorbabilă, realizată din polimer de politetrafluoretilenă (PTFE). Suturile chirurgicale Profimed-PTFE sunt utilizate pentru aproximarea și/sau ligarea țesuturilor moi, chiar și în procedurile cardiovasculare și dentare, dar nu sunt indicate pentru utilizare în chirurgia oftalmică, microchirurgie și țesut neural periferic. Firele de sutură din PTFE sunt considerate firele de sutură ideale pentru intervenții chirurgicale stomatologice complicate, unde riscul de infecții este crescut. Utilizarea suturii Profimed-PTFE la unii pacienți poate provoca iritația inițială a pielii, urmată de o reacție inflamatorie minimă la locul rănii. 

Polipropilenă
Firele de sutură din polipropilenă sunt utilizate pentru apropierea și/sau ligarea țesuturilor moi, chiar și în procedurile oftalmologice, cardiovasculare și neurologice. Este un material compatibil cu țesuturile. Suturile provoacă o reacție inflamatorie minimă urmată de absorbția treptată a țesutului conjunctiv fibros. Firul de sutură din polipropilenă nu este absorbit sau degradat și rezistența la tensiune nu este influențată de acțiunea enzimelor proteolitice. Deoarece este relativ inert din punct de vedere biologic, utilizarea sa este recomandată în cazurile în care se dorește o reacție minimă a țesutului. Este recomandat în special pentru utilizarea în plăgi infectate sau în răni cu risc crescut de infecție ulterioară. Sutura din polipropilenă nu este aderentă la țesuturi și poate fi îndepărtată ușor și fără durere. Prin urmare, poate fi folosit ca o sutură de tragere. Sutura este, de obicei, îndepărtată într-o perioadă de 30 de zile.

Poliamidă
Firele de sutură monofilament neresorbabile din poliamidă sunt indicate pentru utilizare în apropierea și/sau ligarea țesuturilor moi generale, dar nu pentru utilizare în țesuturile cardiovasculare ale sistemului nervos central. Sutura din poliamidă nu este aderentă la țesuturi și poate fi îndepărtată ușor și fără durere. Prin urmare, poate fi folosit ca o sutură de tragere. Sutura este, de obicei, îndepărtată într-o perioadă de 30 de zile.

Supramid
Firele de sutură monofilament/pseudo-monofilament neresorbabile din poliamidă sunt indicate pentru utilizare în apropierea și/sau ligarea țesuturilor moi generale, dar nu pentru utilizare în țesuturile cardiovasculare ale sistemului nervos central. Sutura numită Supramid, din poliamidă nu este aderentă la țesuturi și poate fi îndepărtată ușor și fără durere. Prin urmare, poate fi folosit ca o sutură de tragere. Sutura este, de obicei, îndepărtată într-o perioadă de 30 de zile.

Poliester
Firele de sutură din poliester sunt utilizate pentru aproximarea și ligarea țesuturilor moi, chiar și în procedurile oftalmologice, cardiovasculare și neurologice. Suturile din poliester au ca rezultat o reacție inflamatorie inițială asupra țesuturilor, urmată de încapsularea treptată a suturii prin țesuturile conjunctive. Suturile din poliester nu sunt absorbite și nici nu există schimbări semnificative în ceea ce privește rezistența la tensiune cunoscută in vivo.

Mătase
Firele de sutură multifilament neresorbabile din mătase sunt indicate pentru a fi utilizate în aproximarea și/sau ligarea generală a țesuturilor moi, dar nu pentru utilizare în țesuturile cardiovasculare ale sistemului nervos central. Suturarea cu fire de mătase în țesuturi are ca rezultat o reacție inflamatorie inițială, urmată de încapsularea treptată a suturii prin țesuturile conjunctive. Suturile din mătase nu sunt absorbite, dar fibrele proteice sunt degradate treptat, cu pierderea treptată a rezistenței lor la tensiune.