Pe 7 noiembrie 2019, în pre-congress day @Implants Connected to Nature am organizat workshopul „Adițiile osoase cu os autogen”.
Evenimentul a fost susținut de Dr. Cristian Rotaru și a fost gândit pentru medicii care au nevoie de os pentru procedurile de augmentare osoasă.

Scopul principal al workshopului a fost să aducem în prim plan osul autogen – osul pacientului – și să prezentăm beneficiile pe care le are utilizarea acestuia atât pentru medic, cât și pentru pacient.

Osul autogen este încă privit ca „standardul de aur” al materialelor de adiție, calitățile lui regenerative nefiind încă egalate de materialele de substituție actuale. Folosirea osului autogen în chirurgia orală modernă trebuie să fie frecventă.
aditii osoase os autolog
Workshopul a avut o parte teoretică în care lectorul Dr. Cristian Rotaru a prezentat reguli și recomandări după care un medic ar trebui să se ghideze atunci când practică adiții osoase pentru a obține rezultate constante și previzibile. Dr. Cristian Rotaru a adus în discuție complexitatea procedurii de adiție care trebuie practicată în funcție de caracteristicile clinice ale defectelor osoase care trebuie regenerate. Medicii au aflat avantajele utilizării osului autogen și lectorul Dr. Cristian Rotaru a prezentat cazuri clinice proprii. Medicii stomatologi participanți la workshop au adresat întrebări și au discutat pe subiectele prezentate.
workshop aditii osoase os autogen
La partea practică, doctorii au practicat recoltarea de os autogen pe mandibulă de porc utilizând atât colectorul de os angulat Safescraper, cât și bone scraperul minim invaziv Micross de la Meta. Lectorul a prezentat caracteristicile și indicațiile de aplicare ale fiecărui tip de recoltator de os în parte.
workshop aditii osoase os autogen
După recoltare, medicii au aplicat o membrană neresorbabilă din PTFE produsă de Medipac. Membrana a fost fixată în zona defectului de os cu pini din titan de 3 și 5 mm folosind instrumentul de fixare a pinilor Metapin.
workshop aditii osoase os autogen
La final, medicii au efectuat tehnici de sutură avansată folosite în procedurile de adiție osoasă cu fire de sutură produse de Medipac.
Partea practică a fost posibilă prin utilizarea instrumentelor stomatologice produse de compania germană Jakobi Dental: portbisturiu, lame de chirurgie, decolator, pensă, portac, foarfecă, spatulă pentru mixarea osului și godeu, toate amplasate ergonomic și facil într-o casetă de instrumentar.
workshop aditii osoase os autogen

Le mulțumim pe această cale medicilor care s-au înscris la workshop. Sperăm că informațiile aflate și tehnicile practicate să fi fost pe măsura așteptărilor și că acestea le vor permite să obțină rezultate predictibile și dezirabile în intervențiile cu proceduri de adiție osoasă.

Le mulțumim producătorilor și furnizorilor Lant Dental care ne-au pus la dispoziție materialele utilizate la workshop: Meta, Medipac, Jakobi Dental.

Îi mulțumim lectorului, Dr. Cristian Rotaru, pentru o prezentare antrenantă, pentru studiile de caz prezentate, pentru răspunsurile la întrebări și pentru consultanța oferită.
workshop aditii osoase os autolog

Le mulțumim Prof. Dr. Emanuel Bratu, doamnei Camelia Bratu și întregii echipe Implants Connected to Nature pentru că ne-au adus pe toți împreună.

Pregătim cu deosebit entuziasm o nouă ediție a acestui workshop pentru medicii stomatologi interesați să practice în cabinet adiții osoase cu os autogen. Rămâneți aproape pentru detalii.

Toate pozele de la workshop sunt publicate aici: Album Foto Workshop