Una dintre cele mai importante necesități pe care le are o clinică stomatologică o reprezintă existența unui protocol clar pentru controlul sterilizării în cabinetul stomatologic. Am confirmat lucrul acesta inclusiv la Seminarul „Digitalizarea sterilizării în România prin alinierea la standardele occidentale” pe care l-am organizat la București împreună cu medici și asistente din întreaga țară.

Pentru că în România nu există ghiduri sau protocoale unitare, adesea medicii stomatologi apelează la documente emise de instituții din afara țării, care actualizează periodic cerințele de siguranță în domeniul medical. Una dintre aceste instituții o reprezintă CDC din USA.

Piese de mana - reprocesare in cabinetful stomatologic
CDC1
a emis o declarație cu indicații pentru reprocesarea pieselor de mână utilizate în cabinetele stomatologice. Instituția subliniază necesitatea existenței unor ghiduri clare și consecvente pentru comunitatea medicilor stomatologi în ceea ce privește procesarea pieselor de mână între pacienți.

Ghidurile CDC pentru prevenirea și controlul infecțiilor menționează că personalul din clinica stomatologică trebuie să curețe și să sterilizeze la abur, între pacienți, piesele de mână și alte instrumente intra-orale care pot fi decuplate de la furtunurile de aer și apă ale unitului stomatologic.

Aceste recomandări se bazează pe studii care au arătat că piesele interne ale pieselor de mână care funcționează cu aer (atât cele de mică viteză, cât și cele de mare viteză) pot fi contaminate cu materialele pacientului în timpul utilizării, iar aceste materiale pot fi apoi expulzate în gurile următorilor pacienți dacă nu se iau măsurile recomandate de decontaminare. Pentru piesele de mână și alte instrumente intra-orale care pot fi îndepărtate de la furtunurile de aer și apă ale unitului dentar, CDC continuă să recomande ca personalul operator să urmeze instrucțiunile CDC de curățare și sterilizare la abur.

Piesele de mână sunt dispozitive medicale reglementate de US Food and Drug Administration (FDA) în USA, iar în România sunt reglementate de Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale, aflată în subordinea Ministerului Sănătății. Unele piese de mână sunt independente de furtunurile de aer și apă (de exemplu, dispozitivele fără fir). Pentru acest tip de dispozitive, CDC recomandă ca personalul operator să urmeze instrucțiunile valabile în acest moment ale FDA. Personalul operator ar trebui să utilizeze numai dispozitive medicale aprobate de FDA (în USA) și de ANMDM (în România) și să urmeze instrucțiunile validate ale producătorului pentru reprocesare (curățare, lubrifiere și/sau sterilizare) a acestor dispozitive.

Piese-de-mana-sistem-tesatre-helix-statim
În anul 2015, FDA a publicat un ghid actualizat pentru reprocesarea dispozitivelor medicale în unitățile de îngrijire medicală
. Acest ghid oferă producătorilor de dispozitive medicale recomandări despre cum să scrie și să valideze științific instrucțiunile de reprocesare. Dispozitivele medicale reutilizabile aprobate de FDA înainte de anul 2015 s-ar putea să nu aibă ghiduri de reprocesare care să îndeplinească cerințele din 2015. În conformitate cu FDA, „instrucțiunile de reprocesare pentru unele dispozitive medicale mai vechi, aprobate legal, pot să nu fie consecvente cu cele mai recente cerințe și, prin urmare, nu se poate asigura că dispozitivul medical este curat, dezinfectat și steril”. Prin urmare, este obligatoriu ca producătorii de dispozitive medicale să ofere instrucțiuni suficiente despre cum trebuie pregătit un dispozitiv medical pentru a fi utilizat la următorul pacient.

Dacă o piesă de mână nu poate fi sterilizată la abur și nu are aprobarea FDA (ANMDM, în cazul României) cu instrucțiuni de procesare validabile, personalul operator nu ar trebui să utilizeze acele dispozitive medicale. Dacă asistentele din sterilizare au nelămuriri cu privire la instrucțiunile de reprocesare validabile ale producătorului sau consideră că instrucțiunile nu respectă principiile de bază de prevenire și control al infecțiilor, acestea trebuie să contacteze producătorul pentru a solicita documentația cu aprobarea FDA (ANMDM). Dacă producătorul nu deține informațiile solicitate, asistentele pot contacta instituțiile responsabile pentru asistență.

În concluzie,
  1. Curățați și sterilizați orice piesă de mână și orice alte instrumente intra-orale care pot fi decuplate de la furtunurile de aer și apă ale scaunului stomatologic.
  2. Pentru piese de mână care nu se atașează la furtunurile de aer și apă, utilizați numai dispozitive medicale aprobate de FDA (ANMDM, în cazul României) și urmați instrucțiunile producătorului validabile pentru reprocesare a instrumentarului.
  3. În cazul pieselor de mână nu pot fi sterilizate la abur și nu au aprobarea FDA (ANMDM, în cazul României) cu instrucțiuni validabile de reprocesare, NU utilizați acele piese de mână.

1
 Articolul a fost preluat, adaptat și tradus de pe pagina https://www.cdc.gov/oralhealth/infectioncontrol/statement-on-reprocessing-dental-handpieces.htm, accesată în data de 28.11.2019. Toate drepturile de autor asupra conținutului original, în limba engleză, aparțin www.cdc.gov.


Autoclav rapid Statim 2000
Așa cum spuneam la început, în România nu există practici unitare la nivel național în privința prevenirii și controlului răspândirii infecțiilor în unitățile medicale. Medicii stomatologi care doresc să ofere cele mai înalte standarde de siguranță pacienților aleg să respecte recomandările internaționale, printre care și pe cele ale CDC în privința reprocesării pieselor de mână între pacienți.

Pentru a vă asigura că aveți cum să sterilizați piesele de mână în cel mai scurt timp, între doi pacienți, aveți opțiunea să le sterilizați în autoclavul rapid cu abur Statim 2000, produs de compania SciCan.

Autoclavul sterilizează în doar 8 minute instrumente stomatologice, inclusiv piese de mână și turbine.

Autoclavul vine împreună cu un dispozitiv extern de testare – Helix PCD – care se pune în încărcătura ce urmează a fi sterilizată la fiecare ciclu, cu indicator chimic de testare. Virarea culorii de la violet la verde după procesare garantează faptul că piesele de mână și turbinele au fost procesate corect, fiind sterilizate la 134°C și fiind gata de utilizare.

În felul acesta,
  • respectați cele mai recente cerințe la nivel internațional în privința procesării pieselor de mână între pacienți,
  • oferiți îngrijire medicală în condiții de siguranță pacienților și
  • sunteți siguri că bolile nu pot fi transmise de la un pacient la altul din cauza procesării necorespunzătoare a pieselor de mână.

Pentru informații despre autoclavul Statim, ne puteți contacta: Nick Lefter | 0749.850.171