Una dintre cele mai importante necesități pe care le are o clinică stomatologică o reprezintă existența unui protocol clar pentru controlul sterilizării în cabinetul stomatologic. Am confirmat lucrul acesta inclusiv la Seminarul „Digitalizarea sterilizării în România prin alinierea la standardele occidentale” pe care l-am organizat la București împreună cu medici și asistente din întreaga țară.

Pentru că în România nu există ghiduri sau protocoale unitare, adesea medicii stomatologi apelează la documente emise de instituții din afara țării, care actualizează periodic cerințele de siguranță în domeniul medical. Una dintre aceste instituții o reprezintă CDC din USA.

Piese de mana - reprocesare in cabinetful stomatologic
CDC1
a emis o declarație cu indicații pentru reprocesarea pieselor de mână utilizate în cabinetele stomatologice. Instituția subliniază necesitatea existenței unor ghiduri clare și consecvente pentru comunitatea medicilor stomatologi în ceea ce privește procesarea pieselor de mână între pacienți.

Ghidurile CDC pentru prevenirea și controlul infecțiilor menționează că personalul din clinica stomatologică trebuie să curețe și să sterilizeze la abur, între pacienți, piesele de mână și alte instrumente intra-orale care pot fi decuplate de la furtunurile de aer și apă ale unitului stomatologic.

Aceste recomandări se bazează pe studii care au arătat că piesele interne ale pieselor de mână care funcționează cu aer (atât cele de mică viteză, cât și cele de mare viteză) pot fi contaminate cu materialele pacientului în timpul utilizării, iar aceste materiale pot fi apoi expulzate în gurile următorilor pacienți dacă nu se iau măsurile recomandate de decontaminare. Pentru piesele de mână și alte instrumente intra-orale care pot fi îndepărtate de la furtunurile de aer și apă ale unitului dentar, CDC continuă să recomande ca personalul operator să urmeze instrucțiunile CDC de curățare și sterilizare la abur.

Piesele de mână sunt dispozitive medicale reglementate de US Food and Drug Administration (FDA) în USA, iar în România sunt reglementate de Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale, aflată în subordinea Ministerului Sănătății. Unele piese de mână sunt independente de furtunurile de aer și apă (de exemplu, dispozitivele fără fir). Pentru acest tip de dispozitive, CDC recomandă ca personalul operator să urmeze instrucțiunile valabile în acest moment ale FDA. Personalul operator ar trebui să utilizeze numai dispozitive medicale aprobate de FDA (în USA) și de ANMDM (în România) și să urmeze instrucțiunile validate ale producătorului pentru reprocesare (curățare, lubrifiere și/sau sterilizare) a acestor dispozitive.