Utilizam cookies pentru ca dumneavostra sa aveti o experienta cat mai placuta.
To comply with the new e-Privacy directive, you agree to the privacy policy and our use of cookies.
Impresii de la Seminarul Digitalizarea Sterilizării în România prin alinierea la standardele occidentale. Partea a III-a
Cum a fost la seminarul „Digitalizarea sterilizării în România prin alinierea la standardele occidentale” | Partea a III-a
În seria de 3 articole expunem cât de succint posibil subiectele aduse în discuție în cadrul Seminarului.
Urmăriți aici Partea I și Partea a II-a.
Cea de-a treia etapă, sterilizarea, este posibilă în cabinetele stomatologice prin sterilizatoare cu abur, Clase B și S și cu plasmă (peroxid de hidrogen).
Pentru toate sterilizatoarele este obligatoriu ca standard:- atingerea unei temperaturi de 134–137°C;
- existența unei presiuni de 2,1-2,25 bari;
- ținerea timp de cel puțin 3 minute în aceste condiții.
Sterilizatoarele rapide de la SciCan respectă standardul european EN 13060 și sterilizează folosind un ciclu S. Conform standardului european EN 13060, autoclavele clasă S sunt aprobate pentru utilizare la „Sterilizarea produselor conform recomandărilor producătorului de autoclav incluzând produse neîmpachetate fără tubulatură și cel puțin unul dintre următoarele: produse poroase, lumeni înguști, instrumente simple cu tubulatură, produse împachetate individual, produse împachetate multi-strat”. Asta înseamnă că puteți steriliza absolut orice aveți nevoie în cabinet într-un timp extrem de scurt, de doar 8 minute și anume: piese de mână, truse de ortodonție, truse de chirurgie, instrumente sterilizate individual etc.
Sterilizarea pieselor de mână reprezintă un aspect critic în cabinetul stomatologic. Mecanismul intern al turbinei acestor piese reține sânge și salivă, precum și virusuri și bacterii. Studiile efectuate au demonstrat că suprafața lor internă poate fi contaminată de la pacient în timpul utilizării. Atunci când cumpărați noi piese de mână, asigurați-vă că acestea pot fi spălate și dezinfectate într-o mașină automată de spălat și dezinfectat și pot fi sterilizate la un sterilizator cu abur. Întotdeauna procesați piesele de mână într-un sterilizator ca parte a decontaminării lor. Nu uitați de lubrifierea lor, pentru a respecta cerințele producătorului cu privire la întreținere și pentru a le asigura o durată de utilizare îndelungată. Lubrifierea și curățarea pot fi efectuate în mod automat, cu Statmatic Smart. Acesta curăță canalele de apă și aer, golurile și transmisiile cu detergent și lubrifiază toate părțile interne.
Validarea sterilizării este etapa următoare în procesarea instrumentarului pentru a fi siguri că instrumentele au fost într-adevăr procesate corect. Validarea sterilizării la autoclav poate fi realizată cu mai multe tipuri de indicatori:
- indicatori mecanici;
- indicatori chimici;
- indicatori biologici.
Validarea pe cale mecanică are în vedere temperatura, presiunea și timpul de expunere. Se realizează un ciclu în fiecare dimineață, înainte de a procesa instrumente în autoclav.
Validarea cu indicatori chimici se face cu ajutorul testelor tip Bowie & Dick, Helix și benzi.
Validarea cu indicatori biologici este cea mai recomandată și oferă cea mai mare acuratețe asupra procesului de sterilizare. Scican pune la dispoziția clinicilor incubatorul Ensure cu ajutorul căruia puteți testa calitatea autoclavării direct în clinică și obțineți rezultate în 24 de ore.
Un alt aspect ce ține de asigurarea asistenței medicale în condiții optime se referă la decontaminarea suprafețelor. Pentru aceasta există produsele Optim, atât soluție gata de utilizare, cât și șervețele de unică folosință. Soluțiile Optim au substanța activă peroxid de hidrogen 0,5% și sunt sigure atât pentru pacient, cât și pentru mediu și suprafețele tratate. Spre deosebire de alte soluții dezinfectante, linia Optim este o soluție 2-în-1. Asta înseamnă că are proprietăți de curățare simultan cu cele de dezinfectare. Folosiți un singur produs care curăță și are acțiune tuberculocidă, virulicidă și bactericidă.
La finalul prezentării, lectorul Dr. Jaroslaw Rafalski a oferit recomandări cu privire la protocoalele care trebuie urmărite în clinică, legislația europeană și date statistice referitoare la industria stomatologică din România.Lectorul Dr. Adrian Matei a susținut o prezentare și a răspuns întrebărilor din sală cu privire la legislația românească în domeniul clinicilor stomatologice.
Le mulțumim lectorilor pentru eforturile depuse în oferirea unor informații valoroase și pentru răspunsurile la întrebări. Le mulțumim și celor prezenți la eveniment și vă așteptăm cu drag la edițiile următoare.
Urmăriți aici Partea I și Partea a II-a.
0 Comment(s)