Ce este peroxidul de hidrogen accelerat?

Este ingredientul activ al OPTIM 1. Peroxidul de hidrogen accelerat este un amestec sinergic al mai multor ingrediente folosite uzual, care sunt listate pe Lista ingredientelor inactive ale Agenției pentru Protecția Mediului (EPA), Lista GRAS a FDA și Codul Reglementărilor Federale (CFR) cu Lista pentru 21 de aditivi alimentari, care – atunci când sunt combinate cu niveluri scăzute de peroxid de hidrogen – cresc substanțial puterea de acțiune germicidă și performanța de curățare.

Ce suprafețe pot fi curățate și dezinfectate de OPTIM 1?
OPTIM 1 a fost testat pentru compatibilitate cu suprafețe dure, incluzând, dar nelimitându-se la: uniturile stomatologice, scaune, lumini, lămpi, blaturi de lucru – atunci când este folosit în conformitate cu instrucțiunile de utilizare menționate pe etichetă.
Pe suprafețele care sunt compuse din alamă, cupru sau alte metale feroase și plastic moale se pot observa semne de decolorare sau daună, dacă soluțiile nu sunt folosite așa cum este indicat. Aluminiul adonizat (folosit frecvent pe piesele de mână) și instrumentele cu vârfuri din carbon nu trebuie procesate cu soluțiile OPTIM. Vă rugăm să citiți cu atenție Instrucțiunile de utilizare.


Poate fi OPTIM 1 folosit pentru a dezinfecta unitul stomatologic?
Da, OPTIM 1 poate fi folosit pentru a dezinfecta unitul stomatologic (1). În orice caz, este important să rețineți că bunele practici indică clătirea săptămânală a suprafețelor pentru a preveni depunerea surfactantului.
(1) John Molinari, Ph.D., Peri Nelson, B.S. *Effect of OPTIM 1 on Tensile Properties of Dental Chair Fabrics*. Ann Arbor: Dental Advisor, 2016.

Care este termenul de valabilitate pentru OPTIM 1?
OPTIM 1 are termen de valabilitate de 2 ani de la data producerii. Data de expirare este indicată pe fiecare recipient.

Cum elimin în mod corespunzător OPTIM 1?
Lichidul OPTIM 1 poate fi aruncat direct în țevile de canalizare. Nu este nevoie să diluați cu apă, atât timp cât peroxidul de hidrogen se descompune în apă și oxigen. Șervețelele trebuie aruncate în coș după utilizare; nu aruncați șervețelele dezinfectante în toaletă. Recipientul gol trebuie reciclat, iar dacă reciclarea nu este disponibilă, aruncați recipientul la gunoi.

Dacă șervețelele au fost utilizate pe suprafețe contaminate cu sânge sau fluide ale corpului, acestea trebuie eliminate în conformitate cu reglementările locale sau naționale privind deșeurile biologice.

OPTIM 1 necesită condiții speciale de depozitare?
OPTIM 1 trebuie depozitat într-o zonă uscată și răcoroasă, departe de razele directe ale soarelui și de sursele de căldură și în spații inaccesibile copiilor (2). 
(2) OPTIM 1 Safety Data Sheet

Care este timpul de contact pentru OPTIM 1 și ce reprezintă acest lucru?
Timpul de contact pentru OPTIM 1 este de 1 minut. Acest lucru înseamnă că suprafețele trebuie să rămână umede timp de 1 minut pentru ca dezinfectarea să aibă loc. În Germania, în conformitate cu standardul RKI/DVV, OPTIM are un timp de contact de 2 minute pentru acțiune virulicidă completă.

Există vreun ingredient periculos în componența OPTIM 1?
Nu, fiecare dintre ingredientele din OPTIM 1 sunt listate în Lista ingredientelor inactive a Agenției pentru Protecția Mediului (EPA, USA), lista GRAS a FDA (recunoscute general ca fiind sigure) și Lista aditivilor alimentari 21 din Codul Reglementărilor Federale (CFR).

Trebuie să port echipament individual de protecție atunci când dezinfectez suprafețele clinice de contact?
Da, întotdeauna trebuie să purtați echipament individual de protecție corespunzător, precum mănuși de menaj, atunci când curățați și dezinfectați suprafețele contaminate pentru a vă proteja împotriva înțepăturilor și zgârieturilor (3). Oricum, așa cum este specificat în Fișa cu datele de securitate, echipamentul individual de protecție nu este necesar pentru manipularea produsului, în special în zonele non-clinice, deoarece dezinfectantul nu este iritant pentru piele.
(3) CDC, “Guideline for Disinfection and Sterilization in Healthcare Facilities” CDC. 2003, 26.

OPTIM 1 poate fi utilizat pentru curățarea suprafețelor?
Da, OPTIM 1 a fost testat ca soluție de curățare-dezinfectare într-un singur pas, ceea ce înseamnă că acesta curăță suprafețele și le dezinfectează în același timp. Vă rugăm să citiți cu atenție instrucțiunile de utilizare de pe etichetă pentru a învăța cum să folosiți produsul ca soluție de curățare-dezinfectare într-un singur pas.

OPTIM 1 este un dezinfectant de nivel mediu?
Da, OPTIM 1 are revendicare de eficiență de 1 minut în conformitate cu standardele EN13727 (bacterii), EN 13624 (ciuperci și fungi), EN 14476 (virusuri), EN 14348 (tuberculoză cauzatoare de micobacterii) and EN 16615.

De ce OPTIM 1 nu are nicio pictogramă cu riscuri GHS?
Este posibil să fi observat că mulți dezinfectanți au etichete noi care includ pictograme cu riscuri pe care nu le aveau anterior. Acest lucru este generat de revizuirea standardelor de comunicare a noilor standarde global armonizate, care au criterii specifice pentru fiecare risc fizic și asupra sănătății și stabilește atât clase de riscuri, cât și categorii de riscuri. Standardele de comunicare a riscurilor anterioare nu includeau categorii pentru cele mai multe riscuri, de aceea abordarea nouă oferă consumatorului mai multă informație pentru conștientizare care poate fi utilizată pentru a gestiona pericolele (4).

Ca și în cazul vechilor criterii, OPTIM 1 a fost clasificat ca fiind nepericulos în conformitate cu standardele și de aceea nu necesită pictograme de pericol, cuvinte de semnalizare sau enunțuri (5).
(4) Regulation (EC) No. 1272/2008 on Classification, Labelling and Packaging of Substances and Mixtures (CLP)
(5) OPTIM 1 Safety Data Sheet

Eficiența sau stabilitatea OPTIM 1 sunt afectate dacă produsul este congelat?
Au fost desfășurate studii de congelare-dezghețare pentru a se asigura că înghețarea nu va avea un efect negativ asupra stabilității și eficacității peroxidului de hidrogen accelerat – substanța activă din OPTIM 1. Dacă produsul este congelat, pur și simplu permiteți decongelarea produsului la temperatura camerei. O dată ce produsul este complet dezghețat, agitați-l foarte bine pentru a vă asigura că produsul nu s-a separat în diferite faze înainte de prima utilizare a recipientului.

Poate fi OPTIM 1 amestecat cu alte substanțe chimice?
Nu este niciodată recomandat să amestecați diferite substanțe chimice.
OPTIM 1 nu trebuie amestecat niciodată cu nicio altă substanță chimică.

Am trecut recent la OPTIM 1 după ce am folosit un produs bazat pe QUAT. Ce provoacă mirosul și filmul rămas pe suprafețe?
Produsele pe bază de compuși cuaternari de amoniu (QUATs) lasă reziduuri chimice pe suprafețe. OPTIM 1 va îndepărta reziduurile chimice rămase pe suprafețe; chiar și așa, pot exista câteva straturi de substanțe chimice reziduale necesare a fi îndepărtate. Mirosul și filmul pe care le observați sunt cauzate de reacția compușilor cuaternari de amoniu la îndepărtarea acestora de către OPTIM 1. Poate dura între 5 și 10 zile de utilizare a OPTIM 1 până ca mirosul și filmul să dispară.
Pentru a preveni acest lucru, recomandăm să curățați suprafețele cu apă și săpun înainte de a trece la un nou dezinfectant.

OPTIM 1 poate fi utilizat pentru a curăța și dezinfecta jucăriile de copii în clinicile stomatologice?
Da, OPTIM 1 este clasificat ca fiind fără riscuri de către standardele de comunicare a pericolelor GHS, categoria 4. Oricum, pentru că jucăriile copiilor sunt susceptibile să intre în contact cu gurile copiilor, acestea trebuie clătite cu apă potabilă după ce au fost dezinfectate.

Toate dezinfectantele pot să curețe și să dezinfecteze într-un singur pas?
Nu. Substanțele organice (mâncare, sânge sau fluide corporale) de pe suprafețe formează o barieră care fie poate crește timpul de contact necesar pentru a afecta și omorî germenii, fie poate obstrucționa complet contactul cu germenii. 

OPTIM 1 este eficient în prezența substanțelor organice, ceea ce înseamnă că este un dezinfectant care și curăță, într-un singur pas. Pentru a asigura acest lucru, OPTIM 1 a fost testat în prezența substanțelor organice. Testul măsoară eficacitatea produsului atunci când este prezentă murdăria organică. Pentru a verifica dacă un dezinfectant a fost testat, verificați dacă eticheta menționează „testat pentru suprafețe foarte murdare”.

Cum se comportă dezinfectanții împotriva bacteriilor rezistente la antibiotice?
Rezistența la antibiotice nu înseamnă rezistență chimică. Aceste bacterii au dezvoltat rezistență la antibiotice în legătură cu situațiile clinice umane. Acest lucru nu înseamnă că aceste tulpini sunt rezistențe la dezinfecția chimică. Cei mai mulți dezinfectanți, precum OPTIM 1, sunt testați împotriva tulpinilor rezistente la antibiotice precum VRE, MRSA etc. Acestea sunt menționate pe revendicările de pe etichetă.

Unii dezinfectanți continuă că acționeze pentru până la 24 de ore, chiar dacă suprafața este uscată?
Nu. Produsele care menționează această revendicare lasă în urmă reziduuri active, dar chiar și așa, suprafața trebuie să rămână umedă pentru ca acele reziduuri active să continue să dezinfecteze. Aceste produse lasă în urmă reziduuri pentru că ele nu se degradează ușor, dar în schimb se depun în mediu. OPTIM 1 nu lasă niciun reziduu activ în urmă.

Utilizarea dezinfectanților contribuie la creșterea rezistenței la antibiotice?
Da, studiile arată că dezinfectanții care lasă reziduuri active în urmă pe suprafețe contribuie la dezvoltarea rezistenței antimicrobiale, o criză globală majoră pentru sănătate cu care ne confruntăm.
Este cel mai bine să căutați dezinfectanți cu ingrediente active care se degradează ușor în mediu, precum peroxidul de hidrogen, precum OPTIM 1. Peroxidul de hidrogen accelerat se descompune în apă și oxigen, nelăsând niciun reziduu activ în urmă, asigurând în acest fel că nu va contribui la rezistența antimicrobială (6).
(6) Ulas Tezel, Spyros G. Pavlostathis, “Role of Quaternary Ammonium Compounds on Antimicrobial Resistance in the Environment,” in Antimicrobial Resistance in the Environment, First Edition ed. Patricia L. Keen et al. (Toronto: John Wiley & Sons, Inc, 2011), 349-387.
https://www.researchgate.net/publication/230547727_Role_of_Quaternary_Ammonium_Compounds_on_Antimicrobial_Resistance_in_the_Environment

Contează ce patogeni (virusuri, bacterii etc.) poate omorî un dezinfectant de nivel mediu?
Da. Etichetele produselor dezinfectante includ, de obicei, o listă lungă de patogeni pe care îi poate omorî produsul, dar care dintre ei sunt cei mai importanți? Patogenii sunt clasificați în clase, și fiecare clasă are un organism surogat care reprezintă standardul de aur sau cel mai dificil de ucis patogen din clasa respectivă, de exemplu:

Clasă Organism surogat
Bacterii vegetative Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus și Enterococcus hirae
Virusuri Poliovirus, Adenovirus și Murino Norovirus (+ SV40 pentru RKI/DVV)
Micobacterii Mycobacterium terrae (Tuberculoză)
Fungi Aspergillus Brasiliensis
Spori bacterieni Bacillus subtilis și Clostridium sporogenes

Atunci când alegeți un dezinfectant, este important să vă asigurați că acesta poate inactiva cel mai dificil de omorât patogeni, astfel încât să fiți siguri că omorâți, practic, orice.

Ce culoare și ce miros are OPTIM 1?
Din motive de mediu și de sănătate, nu există vopsele sau parfumuri adăugate în OPTIM 1. Cele mai multe parfumuri sunt clasificate ca fiind compuși volatili organici (CVO) care sunt cunoscuți ca una dintre cauzele principale de sensibilitate la mirosuri și care afectează în mod negativ calitatea aerului din interior.

Înțeleg că pH-ul peroxidului de hidrogen accelerat este acid. Acest lucru va cauza iritații sau daune serioase pielii neprotejate?
Nu. Peroxidul de hidrogen accelerat este acid pentru că acesta conține cantități foarte mici de acizi alimentari. Acizii alimentari nu sunt toxici și se găsesc în mod natural în mâncare, precum oțet (acid acetic), citrice (acid citric), Vitamina C (acid ascorbic) și Coca-Cola (acid fosforic). Dacă acizii alimentari sunt formulați atent, așa cum sunt în cazul OPTIM 1, ei nu cauzează iritații (7).
(7) VIROX, “Disinfection Digest: pH: Is it an appropriate indicator of product safety?,” VIROX. 
https://cdn2.hubspot.net/hubfs/241248/ph_is_it_an_appropriate_indicator_of_product_safety_HH.pdf (accessed December 2016).

Este OPTIM 1 sigur pentru dezinfectarea amprentelor din polidimetilsiloxan?
Da. A fost efectuat un studiu pentru a testa efectele OPTIM asupra suprafețelor materialelor pentru amprentele din VPS își stabilitatea lor dimensională. Studiul a relevat că atunci când este utilizat în conformitate cu instrucțiunile, nu există daune asupra amprentelor (8).
(8) Dr. Raghunath Puttaiah, “Compatibility of Hydrogen Peroxide-Based Surface and Immersion Disinfectants with Elastomeric Impression Materials.” Toronto: Spectrum Dialogue Volume 12, Issue 2 (2013), 66.

Este OPTIM 1 (sau oricare alt dezinfectant de nivel mediu) eficient împotriva C. difficile?
Nu, niciun dezinfectant de nivel mediu nu poate omorî C. difficile. Chiar și așa, produsele pe bază de peroxid de hidrogen accelerat pot fi utilizate ca metodă preventivă împotriva focarelor de C. difficile și infecțiilor asociate îngrijirilor medicale. Un studiu efectuat American Journal of Infection Control (AJIC) a concluzionat că utilizarea zilnică a dezinfectantului pe bază de peroxid de hidrogen accelerat a fost superioară utilizării unui simplu produs de curățare, pentru că au fost înregistrate rate reduse signifiant de infecții asociate îngrijirilor medicale cauzate de C. difficile (9).
(9). M.J. Alfa et al., “Use of a daily disinfectant cleaner instead of a daily cleaner reduced hospital-acquired infection rates,” AJIC Volume 43 (2015), 141-6.

Acest articol este o traducere și adaptare în limba română.
Articolul original este disponibil pe website-ul: https://www.scican.com/eu/faq/

Toate drepturile de autor asupra conținutului original în limba engleză aparțin companiei SciCan.