Astăzi ascuțim instrumente @lantdental. Am primit la birou un set de chiurete Gracey și scalere pentru ascuțire și reactivare. Despre cât de important este ca doctorul să utilizeze în procedurile medicale instrumente foarte bine ascuțite puteți citi aici.

Pentru ascuțirea și reactivarea instrumentelor dentare folosim aparatul Badeco Optisharp. Acesta este un dispozitiv patentat de ascuțire a instrumentelor dentare produs în Elveția. Cu ajutorul dispozitivului Badeco OptiSharp instrumentele pot fi ascuțite corect, utilizând plăcile de ghidare inteligentă pe care este indicat unghiul adecvat de ascuțire.  

Urmăriți un scurt video din timpul procedurii de ascuțire a unei chiurete Gracey: Click aici>>>


De ce este Badeco OptiSharp - dispozitiv pentru ascuțirea instrumentelor dentare atât de special?

  • Discul de ascuțire este acoperit cu diamant de 30 microni pentru a oferi o suprafață ascuțită și fină în același timp;
  • Viteza de ascuțire a discului poate fi ajustată între 125 și 3.000 rpm;
  • Aparatul este dotat cu lumină led îndreptată către discul de ascuțire;
  • Dispozitivul vine împreună cu o lupă care sporește vizibilitatea, pentru a obține finisaje excelente.

ascutire instrumentar lant dental

Înainte de a începe ascuțirea și reactivarea, am verificat fiecare instrument în parte pentru a ne asigura că instrumentele pot fi ascuțite. Pot fi ascuțite și reactivate doar instrumentele care sunt tocite ca urmare a utilizării normale în cabinet. Instrumentele foarte vechi, cu capetele active foarte subțiri care se pot rupe în urma ascuțirii sau instrumentele care au modificat designul inițial al capătului activ nu pot fi ascuțite. După ce ne-am asigurat că instrumentele sunt pregătite pentru ascuțit, am început cu o chiuretă Gracey. 

Dispozitivul Badeco OptiSharp este echipat cu plăci inteligente pentru ghidare care indică unghiul corect de ascuțire. Un unghi de ascuțire greșit poate aduce grave prejudicii formei și designului inițial al instrumentului. Așa că am selectat plăcuța "Gracey", am poziționat-o în locașul destinat plăcuței și am poziționat chiureta Gracey pe discul de ascuțire urmând unghiul indicat de plăcuță. Folosind mișcări înainte-înapoi și laterale, am ascuțit instrumentul. Pentru a asigura faptul că vârful capătului activ este rotund, am întors chiureta la sfârșitul procedurii de ascuțire.

GRACEY1

După ce am ascuțit instrumentul, îl verificăm amănunțit să ne asigurăm că taie corect.
Pentru acest lucru folosim un accesoriu din plastic și realizăm câteva teste de tăiere.

Gracey2

Apoi, facem verificările finale cu lupa inclusă în setul dispozitivului de ascuțire și reactivare a instrumentarului dentar Badeco OptiSharp.
Prin magnificație, lupa ne oferă o vizibilitate sporită asupra capetelor active foarte mici și ne permite inspectarea atentă a rezultatului final al procedurii de ascuțire.

ascutire instrumentar lant dental

ascutire instrumentar lant dental

A urmat ascuțirea unui scaler.
Schimbăm placa de ghidare - amplasăm placa pentru scalere - și urmăm aceeași procedură de ascuțire, ghidându-ne în permanență după unghiul corect de plasare a instrumentului afișat pe plăcuța de ghidare.

ascutire instrumentar lant dental

Testăm scalerul ca să verificăm rezultatul ascuțirii. 

ascutire instrumentar lant dental

Poză realizată prin lupa dispozitivului de ascuțire și reactivare a instrumentarului Badeco OptiSharp.

ascutire instrumentar lant dental

ascutire instrumentar lant dental

ascutire instrumentar lant dental

Nu uitați: chiuretele Gracey, chiuretele universale și scalerele bine ascuțite vă asigură un confort sporit și performanță crescută a actului medical. Alegeți să lucrați doar cu instrumente bine ascuțite și activate pentru cele mai bune rezultate.

Dacă aveți instrumente care sunt tocite sau nu mai taie ca în prima zi de utilizare, le puteți trimite la noi și noi vi le vom reactiva. Puteți citi detalii aici: Servicii de ascuțire și reactivare instrumentar stomatologic.