Fiecare clinică stomatologică are cel puțin o încăpere separată denumită stație de sterilizare, centru de sterilizare sau cameră de sterilizare. 

Rolul central al camerei de sterilizare este de reprocesare a instrumentarului stomatologic folosit în clinica dentară. Instrumentele utilizate în cadrul intervențiilor stomatologice ajung în camera de sterilizare, unde urmează un traseu foarte bine stabilit de la "contaminat" la "decontaminat".

Întrucât în clinica stomatologică instrumentele folosite intră în contact cu materialele pacienților - care pot fi purtători de anumite boli, chiar neștiute de ei - fiecare instrument în parte trebuie decontaminat conform standardelor legislative în vigoare, astfel încât instrumentele să ajungă la următorul pacient curate, dezinfectate și sterilizate.

Deși în formularul de triaj al pacientului există întrebări referitoare la bolile de care acesta suferă, nu întotdeauna avem acces la aceste informații sensibile.

De aceea, reprocesarea instrumentarului se face pe următorul principiu: decontaminăm instrumentele reutilizabile după intervenția la un pacient ca și cum pacientul respectiv ar suferi de cele mai grave boli transmisibile. Este singura metodă de a respecta legislația, dar și de a dormi noaptea liniștiți - fiind siguri că am făcut tot ce este necesar pentru a asigura decontaminarea eficientă a instrumentarului reutilizabil și asigurarea sănătății viitorilor pacienți.

Urmăriți mai jos o expunere grafică de amenajare a camerei de sterilizare propusă de SciCan.
Organizare-design-camera-sterilizare-stomatologie-scican

Conform schemei grafice, camera de sterilizare este împărțită vizual și funcțional în 4 zone distincte:

Zona 1, considerată și zona murdară, este cea mai generoasă. Este zona dedicată primirii instrumentelor contaminate, curățării și decontaminării lor. Întrucât curățarea reprezintă cea mai laborioasă etapă din procesul de decontaminare, spațiul dedicat acestui proces trebuie să fie adecvat. 
În zona 1 se observă prezența aparatului pentru mentenanța pieselor de mână și a turbinelor Statmatic, baia de ultrasunete și mașinile automate de spălare și termodezinfectare SciCan. În etapa de decontaminare, instrumentele vor fi spălate manual sau - preferabil - în mașina automată de spălat și termodezinfectat Hydrim, piesele de mână vor fi curățate și lubrifiate, iar instrumentele mici precum acele și frezele vor fi procesate și în baia de ultrasunete pentru a asigura îndepărtarea resturilor din caneluri.

Zona 2 este destinată pregătirii insturmentelor pentru a fi sterilizate. După ce instrumentele sunt spălate, dezinfectate și uscate în Zona 1, acestea ajung în zona 2, unde sunt ambalate și etichetate pentru a fi sterilizate. 

Zona 3 este cea în care sunt amplasate sterilizatoarele. Instrumentele împachetate sunt puse în autoclave tip B sau S, urmând a fi sterilizate. 

Zona 4 este zona curată, unde instrumentele sterilizate sunt depozitate pentru a fi utilizate la următoarele intervenții. 
Deseori, zona de sterilizare într-o clinică este trecută cu vederea, cu toate că aceasta reprezintă inima fiecărei clinici stomatologice. Dacă instrumentele nu intră și nu ies din această zonă într-un mod eficient, întreaga clinică are de suferit. 

Centrul de sterilizare al clinicii stomatologice ar trebui:
  1. să îmbunătățească siguranța pacienților și a personalului operator;
  2. să asigure rezultate predictibile;
  3. să maximizeze eficiența fiecărui pas și
  4. să mențină conformarea cu cerințele legale. 


1. Siguranță
Instrumentele stomatologice trebuie procesate în cel mai sigur și eficient mod posibil pentru a reduce riscul de accidentare a personalului și costurile asociate cu expunerea la accidente.

Nu este important doar să preveniți expunerea la obiecte ascuțite, ci și la fluide și aerosoli contaminați biologic generați prin curățarea cu ultrasunete și soluții de sterilizare la rece. De asemenea, ar trebui să existe sisteme de verificare pentru a se asigura că instrumentele sunt sigure pentru utilizare la pacienți, prevenind contaminarea instrumentelor după procesare.

2. Predictibilitate
Pentru a evita întârzierile și întreruperile fluxului activității clinice, trebuie să vă puteți baza pe accesul la instrumente curate, sterile și uscate de fiecare dată când aveți nevoie de ele. De asemenea, doriți să fiți convinși că instrumentele contaminate vor parcurge de fiecare dată etapele de reprocesare din zona de sterilizare rapid și în mod constant. Automatizarea, disponibilitatea instrumentelor și fiabilitatea sunt cele 3 chei esențiale pentru a vă asigura că acest lucru se întâmplă.

3. Eficiență
Viteza vine din utilizarea proceselor și echipamentelor care maximizează eficiența și reduc munca manuală. Acest lucru se aplică modului în care instrumentele circulă prin sălile de tratamente și în zona de sterilizare, precum și echipamentelor pe care le utilizați pentru reprocesarea instrumentelor. Munca manuală trebuie eliminată ori de câte ori este posibil, astfel încât personalul stomatologic să se poată concentra pe sarcini care nu pot fi automatizate; precum curățarea și pregătirea zonei de intervenție.

4. Conformitate legislativă
Reprocesarea instrumentelor trebuie să îndeplinească sau să depășească toate legile stomatologice de stat. Acest lucru nu numai că protejează personalul stomatologic și pacienții, ci și protejează cabinetul de încălcările costisitoare și care dăunează reputației asociate controlului infecțiilor. Proiectarea zonei de sterilizare cu respectarea conformității de la început este cel mai simplu mod de a vă asigura că respectați conformitatea. În România legiferarea se face conform Ordinului nr. 961/2016, cu toate modificările și completările ulterioare.

Minimizați manipularea instrumentelor și creșteți productivitatea personalului îmbunătățind eficiența. Clinica dvs. poate avea cel mai rapid și mai sigur sistem de procesare a instrumentelor pentru a evita întârzierile și întreruperile în fluxul de lucru și pentru a reduce riscul de accidentare a personalului.

Luați decizia importantă de a investi în camera de sterilizare, astfel încât să o automatizați.

Centrul de control al infecțiilor din cabinetul dvs. arată pacienților cum vă diferențiați față de alte cabinetele stomatologice.

Investiția va aduce beneficii clinicii stomatologice în anii următori.


Bibliografie: https://www.scican.com/us/scicanspec/