Ghidurile de orientare chirurgicală produse de compania italiană Meta sunt dispozitive medicale reutilizabile* indicate pentru reabilitarea totală pe implanturi. 

* Producătorul definește ca fiind potrivit pentru 60 de utilizări în condiții normale de folosire și întreținere.


Prin ce este diferit șablonul chirurgical Meta față de alte dispozitive asemănătoare?

Unul dintre cele mai importante aspecte diferite este faptul că ghidajul este opacizat prin satinare. În acest mod este prevenită orice reflecție a luminii, iar medicul poate lucra fără a fi deranjat.

Pentru chirurgia orală, ghidul de orientare chirurgicală reprezintă un punct de referință adecvat atât pentru distanța, cât și pentru unghiul orificiului care trebuie realizat în tehnica „All-on-four” și „All-on-six”. Cu toate că implanturile pot fi inserate fără a folosi un ghidaj, rezultatul nu poate fi previzibil în aceste cazuri. 


Marcajele de pe ghidajul de orientare chirurgicală sunt laser și sunt amplasate la 0°, 17°, 30°. 

 Fiind din oțel opacizat prin satinare, stainless steel 316L, șablonul chirurgical are o capacitate de modelare excelentă. Acest lucru vă ajută să modelați corespunzător curburile arcadelor superioare și inferioare fără efort.

 Ghidajul este prevăzut cu o tijă metalică centrală. O dată fixată median, aceasta va asigura menținerea în poziție a șablonului până la finalizarea realizării neoalveolelor.

 Ghidajul de orientare chirurgicală de la Meta are marginile rotunjite. Acest lucru va reduce trauma țesutului pacientului supus intervenției cu implanturi. 
 Ghidajul chirurgical drept și înclinat este instrumentul ideal pentru pregătirea eficientă și precisă în reabilitarea totală pe implanturi utilizând metoda "All-on-four" și "All-on-six".
 
Ghidajul este realizat din oțel inoxidabil opacizat, cu o capacitate excelentă de modelare pentru adaptarea la curbura maxilarului și a mandibulei. Ghidajul are margini rotunjite pentru a preveni lezarea țesutului și este prevăzut cu un știft central cu diametrul de 2 mm.
Marcajele laser la 0°, 17° și 30° fac din ghid un instrument indispensabil pentru profesioniștii în implantologie.
Cu acest ghidaj, reflexia luminii de la lămpile chirurgicale, inevitabilă cu ghidajele de oțel lustruite, este împiedicată. Marcajele sunt clare pe ambele părți, indiferent dacă ghidul este utilizat în maxilar sau mandibulă.
Ghidajul chirurgical drept și înclinat este un instrument indispensabil pentru a transforma o operație chirurgicală, altfel complexă, într-una simplă.

Ghidajul chirurgical reprezintă doar un element de referință. Medicul va fi cel care va evalua cel mai bun unghi posibil și distanțele dintre pivoți pentru fiecare caz în parte. Țineți cont de următoarele recomandări:
  • în cazul arcadei inferioare este important să identificați gaura mentonieră și nervul alveolar inferior. Poziția finală a implantului trebuie să fie anterioară găurii mentoniere, evitându-se ansa nervului;
  • în cazul arcadei superioare, poziția implantului nu trebuie să invadeze sinusul maxilar.
Rolul unui ghidaj de orientare chirurgicală este să ofere predictibilitate asupra rezultatului final al intervenției cu implanturi. Poziția și unghiul în care sunt inserate implanturile au un rol vital din punct de vedere protetic. De acestea depinde felul în care va arăta estetic și funcțional rezultatul intervenției.
Printre scopurile pentru care este indicat un ghidul de orientare chirurgicală regăsim:
Diminuarea riscurilor de accidente în timpul procedurilor;
Reducerea timpului chirurgical alocat intervenției;
Creșterea vizibilității pentru a ghida forajul pentru implant;
Obținerea unei predictibilități crescute a intervenției;
Realizarea unei amplasări precise a implanturilor;
Creșterea siguranță în timpul intervenției.