De ce sunt firele de sutură din PTFE firele ideale în intervențiile chirurgicale în medicina dentară?

Există diferite tipuri de fire ce pot fi utilizate pentru suturarea plăgilor. Astăzi avem o pledoarie pentru utilizarea firelor de sutură din PTFE. Citiți mai jos argumentele noastre și ajutați-ne cu părerile dumneavoastră referitoare la firele din PTFE, dacă le-ați folosit deja.

În procedurile chirurgicale parodontale și reconstructive, medicul dentist deține responsabilitatea alegerii tehnicii de sutură adecvate, a tipului de fir folosit, a grosimii firului, a tipului de ac chirurgical și a tipului de nod potrivit pentru a obține vindecarea optimă a plăgii după coaptația țesuturilor. Tehnica și precizia suturării sunt, mai presus decât orice, obligatorii pentru a obține succes în toate procedurile chirurgicale.

Un rol foarte important în vindecarea plăgii îl deține tipul de fir folosit la suturare și modul în care acesta se comportă pe termen scurt, mediu și lung în cavitatea orală a pacientului.

lant Firele monofilament sunt recunoscute ca fiind mai puțin aderente de placă bacteriană, dar pacienții se pot plânge că „înțeapă”.

lant Firele multifilament sunt mai puțin deranjante pentru pacient, dar un fir împletit precum mătasea poate favoriza depunerea plăcii bacteriene.

lant Firele multifilament cu coating, precum poliesterul, pot genera probleme în privința realizării nodului în timpul suturării și, dacă nodul nu este prea strâns, acesta se poate desface ulterior, rezultând în împiedicarea vindecării adecvate a rănii.

Din fericire, există un fir de sutură ideal pentru intervențiile chirurgicale în medicina dentară – firele din PTFE, adică din polimerul de tetrafluoroetilenă sau din teflon.

fire de sutura din PTFE Lant Dental

Firele din PTFE sunt fire de sutură neresorbabile, monofilament și – spre deosebire de alte fire monofilament – acestea sunt foarte fine, maleabile, moi și nu „înțeapă”.

Firele de sutură din PTFE sunt ideale pentru a fi utilizate la procedurile de adiție osoasă sau de poziționare a implanturilor – cazuri în care este dezirabilă utilizarea unui fir moale, fin și atraumatic. Chirurgii dentiști utilizează cu precădere firele din PTFE în intervențiile de reconstrucții osoase, în chirurgia implanturilor dentare, în chirurgia parodontală sau în reconstrucția țesuturilor moi.

Firele din PTFE sunt inerte din punct de vedere biologic și non-reactive din punct de vedere chimic. Pe lângă acestea, construcţia monofilament previne încărcarea bacteriană care este asociată firelor de sutură împletite. Spre deosebire de alte fire de sutură sintetice, monofilament, materialul este suplu şi este tolerat excepțional în cavitatea bucală.

Compoziția suturilor este 100% din polimerul de tetrafluoretilenă (PTFE) sau teflon de înaltă densitate, extrudat astfel încât să se obțină o structură cu un volum minim de pori de dimensiuni reduse, dar care mențin integritatea și rezistența la tracțiune a firului.

Suturile din PTFE sunt 100% pure, sunt nevopsite și nu conțin aditivi.

În intervențiile chirurgicale, comparate cu alte tipuri de suturi, cele din PTFE au demonstrat că determină cele mai mici reacții la nivelul țesutului. Suturile nu se absorb, iar enzimele nu pot interveni asupra lor pentru a interfera cu procesul de vindecare. Suturile din PTFE nu se degradează în prezența infecțiilor.

Firele de sutură din PTFE sunt ideale pentru a limita inflamația țesuturilor, a sângerărilor sau a altor tipuri de efecte adverse care pot apărea în cazul intervențiilor chirurgicale cu suturare.

Firele sunt foarte rezistente, dar au o structură foarte fină, de aceea, în momentul penetrării țesutului și ulterior intervenției, confortul pacientului este garantat.

Fiind moi și fine, firele de sutură din PTFE sunt foarte ușor de manevrat în timpul suturării, iar securizarea nodului chirurgical este facilă și sigură.


În portofoliul Lant Dental veți regăsi fire de sutură din PTFE produse de compania Medipac care să vă satisfacă orice cerință.

fire de sutura ptfe profimed medipac lant dental

Puteți alege între:

lant grosimi diferite ale firului: 2-0, 3-0, 4-0, 5-0, 6-0, 7-0;

lant lungimi diferite ale acului: 10mm, 12mm, 13mm, 15mm, 16mm, 17mm, 18mm, 19mm, 20mm, 22mm, 26mm, 30mm;

lant circumferințe diferite ale acului: 3/8 cerc, 1/2 cerc, ac drept;

lant versiuni diferite ale acului: reverse cutting (ac triunghiular) | reverse extra cutting (o versiune mai ascuțită a vârfului acului reverse cutting) | ac rotund dublu (două ace identice atașate fiecărui capăt al firului) | ac cu vârf diamant (acul are corp rotund, iar punctul de tăiere (vârful) este triunghiular; ac rotund cu caracteristici de tăiere reverse cutting) | black line (corpul acului este ușor aplatizat și este de culoare neagră pentru a spori vizibilitatea în timpul intervenției chirurgicale);

lant lungimi diferite ale firului: 45 cm, 60 cm, 75 cm, 90 cm, 100 cm.


Pentru a vizualiza toate firele PTFE disponibileclick to link Click aici 


Alegeți să utilizați firele de sutură PTFE Profimed din portofoliul Lant Dental, produse de Medipac:

  1. 100% material pur PTFE, nevopsit și fără aditivi;
  2. Biocompatibilitate excelentă cu țesutul uman;
  3. Potrivit pentru intervențiile cu inserare de implanturi;
  4. Firul este foarte moale pentru a minimiza deteriorarea țesutului în momentul suturării;
  5. Rezistență excelentă a nodului;
  6. Nu conține substanțe suplimentare și nu prezintă riscuri pentru sănătatea pacientului;
  7. Suprafață netedă și uniformă care previne agregarea bacteriilor și eventualitatea infecțiilor;
  8. Hidrofobic și oleofob, nu are proprietăți de capilaritate;
  9. Coeficient de frecare foarte mic pentru protejarea țesuturilor;
  10. Firul are memorie foarte redusă sau inexistentă pentru o mai bună manevrare.